Sveriges EM- och VM äventyr 2018

3 Augusti åkte två Mounted Games-lag och 5 individuella ekipage från Sverige för att tävla under 3 veckor i EM lag och individuellt i Frankrike och VM lag i Belgien.
Vi har representerat Sverige med ett lag i Open (seniorer) och ett lag i U17 (juniorer) där både EM och VM genomförs i 4 grundomgångar och tvådelad final för både Open och U17.

EM började veckan med en individuell tävling där vi hade 2st ryttare i Open-klassen (Amanda Bryngelsson, Nathalie Eriksson) och 3st ryttare U17-klassen (Madelene Holst, Isabella Hogart, Alexandra Svensson)

Seniorlaget tog sig välförtjänt till en A-final där dom blev 7-a, och vårt nyskapade juniorlag missade precis A-finalen och gjorde en bra B-final där dom blev 2-a.
Bägge bästa lag i Norden.

EM-äventyr 2018
U17 (juniorer)
Vårt nya lag startade upp finalen med en ”superslalom”, men sen kom nerverna igång och man fick kämpa för varje poäng man ville ta, under omgång 2 så började det regna och detta verkade vi inte gilla då vi tappade poäng mot de bästa, dock inga enpoängare än så länge då det var färre lag i vårt heat, men efter två omgångar så väntade vi på att det skulle släppa och bli lättare poäng att ta. Omgång 3 gick i regntung bana och jackorna var på och vi startade med en enpoängare, och nu var känslan tung, men sen hände något och man började springa snabbare och missade mindre och tog tag i det och gjorde sin bästa omgång med snudd på flera grenvinster.i omgång 4 fick vi möta alla A-finalisterna och fick kämpa rejält för varje poäng precis som det skall vara i EM, men fick enbart två enpoängare, men saknade toppoäng för att ta oss till A-final som vi missade med 9 poäng på 120 utdelade.B-finalen började lite knackigt och vi låg sist efter första dagen, men dag2 fick vi samma poäng som vinnande Skottland och lyckades vinna över Norge med finalens flesta grenvinster. Totalt en andraplats i B-finalen.
Open (senior)
De två första omgångarna rullade på med både grenvinster och enpoängare och man hade önskat att det kom loss lite bättre, väl inne i omgång 3 då himlen öppnat sig med regn så klättrade man i tabellen och man höll sig runt sistaplatsen in i A-finalen.Omgång 4 var mycket intressant redan efter lottning då alla våra nordiska lag var med i samma heat, men här släppte det helt och vi fick hela 4 grenvinster och en slutlig heatvinst som la grunden med god marginal för att komma in i A-finalen som man siktat på. A-finalen var tuff och man fick kämpa på och efter dag ett låg man tyvärr på sistaplatsen, men dag 2 blev en nervös väntan från sidan då det både var diskningar och höga poäng, men en kraftig upphämtning mot dagen innan då man blev 4-e lag och man visade var man hörde hemma, detta räckte till en total 7-e plats.

Gruppen från Sverige på ca 25st ryttare och supporters tog sig en välförtjänt vila på tävlingsområdet i Frankrike veckan mellan EM och VM, och laddade för kommande VM-veckan. Det var utflykter och vila som stod på schemat.’

22 aug startade lag-VM med första omgången för båda lagen.I år var det unikt då det är första officiella resultatet för U17 och där är nu Sverige med i historieboken, och i år har vi också fått med oss en erfaren ryttare Quentin som tävlar för sitt tredje land i VM, vilket också går till historieboken.Seniorlaget missade A-finalen på en skiljegren mot Danmark där man slutade på en andraplats i B-finalen och juniorlaget tog sig till en B-final där man blev tvåa bäst i Norden.

VM-äventyr 2018

Efter lite trög start i de 10 första grenarna i omgång 1 kom laget igång bättre.

Endast 4 enpoängare under 30 kommande grenar, och då har vi alla A-finalisterna i omgång 4 precis som i EM och gör fantastiskt jobb, trots att man inför omgång 4 behövde byta ut den enda ryttaren som varit med förut på denna nivå, då hon fick sin häst lätt skadad.

Tyvärr räckte det inte till A-final då man även i VM var 9 poäng efter sistaplatsen in i A-finalen, men man gick in i B-finalen som bästa lag, snäppet bättre än EM.
Första delomgången i B-finalen genomfördes på bästa sätt med flera grenvinster, och omgången resulterade i en andraplats inför andra delen av finalen, framåt slutet av finalen vann man flera grenar men tyvärr räckte det inte till att komma ikapp poängförlusten från dagen innan, så man slutade på en andraplats i B-finalen, vilket är bra resultat för laget som gör sin debut mot detta internationella motstånd.
Ungdomarna åker hem med en go känsla och har nu blivit bästa nordiska lag i både EM och VM 2018, och varit med och skrivit historia som deltagare i första officiella lag-VM för U17.

Vi ställde upp med för oss nu ett rutinerat lag, och efter några fantastiska omgångar gick det lite fel i omgång 4 och detta resulterade i att man fick köra skiljegren mot Danmark om vem som skulle in i A-final eller B-final.

Med knappa centimetrarna vann Danmark så Sverige gick in i B-finalen som bästa lag.

Väl i B-finalen så startade man med två grenvinster och tog en välförtjänt vila som tvåa inför andra delen, dag två fortsatte i samma anda och man lyckades tyvärr inte komma ikapp Skottland men tog också en andraplats i B-finalen med en känsla av att A-finalen var där vi skulle varit såsom vi gjorde i Lag-EM två veckor tidigare.

Coach för open är ”Nisse” Adolfsson (som tränat Sveriges landslag många år)
och för U17 Caroline Claeson som själv tävlar för open.